Vil du starte for deg selv, eller jobbe i bedrift sammen med kolleger? Uansett har du valgt et yrke mange har bruk for.
Blikkenslagerfaget skriver seg tilbake til 1600-tallet og er et fag med lange håndverkstradisjoner. Det er ingenting som tyder på at dette yrket med lange tradisjoner er i fare. Blikkenslagerfaget utvikler seg i takt med tiden med nye materialer å jobbe med, og det er stadig behov for ny kompetanse. Et kjapt søk på finn.no viser utlysninger over hele landet etter blikkenslagere.
Som blikkenslager jobber man i hovedsak med å produsere, modernisere og reparere ventilasjon, fasade og tak på bygninger. Noen dager jobber man på verkstedet, hvor man for eksempel former plater til tak og fasade, mens andre dager jobber man ute på kundenes bygg
Noen vanlige arbeidsoppgaver for blikkenslagerne:
– Produsere og montere plater på tak og fasader.
– Reparere lekkasjer i tak og bygninger.
– Montere taksikringsutstyr på private og offentlige bygninger.
– Lage og montere takrenner og nedløpssystemer.
– Produsere og montere ventilasjonsanlegg og utføre service.
Hvilke type firmaer har bruk for blikkenslagere?
Blikkenslagere jobber med mange av de andre yrkesgruppene i byggebransjen, som for eksempel ventilasjonsmontører, taktekkere eller tømrere.
Noen eksempler på firmaer som ansetter blikkenslagere:
– Egne blikkenslagerfirmaer.
– Ventilasjonsfirmaer.
– Større entreprenører.
– Taktekkere.
Starte for deg selv?
Noen blikkenslagere velger å jobbe for seg selv ved å starte sitt eget firma. Som utdannet blikkenslager har du kunnskap og ferdigheter mange har bruk for.
Som gründer kan man tjene mer penger, ha mer variert arbeid, velge selv hvor man vil jobbe og hvilke jobber man vil ta. Man må regne med at det krever hardt arbeid i starten, men det kan være en morsom vei å gå som blikkenslager.
Gå videre?
Etter fullført utdanning og bestått svenneprøve har man flere muligheter for videreutdanning, blant annet mesterbrev og ingeniørstudier.
Hvis du etter svenneprøven har skaffet deg minimum to års arbeidserfaring har du mulighet til å ta mesterbrev i faget. Har du full studiekompetanse kan du velge å videreutdanne deg innen en rekke områder. Det mest nærliggende er VVS ingeniør.
Les om flere muligheter for videreutdanning her.