Hva gjør en blikkenslager?

26. november 2019arbeidsoppgaver, Fasade, Håndverker, Tak, Ventilasjon

Liker du å skape noe med dine egne hender? Da er ventilasjons- og blikkenslagerfaget noe å vurdere. Enkelt oppsummert er en blikkenslager en håndverker som jobber med tynnplater og tynnplateprodukter i ulike metaller, hvor platene er ned mot to millimeter tynne. 

En blikkenslagers jobb er blant annet å montere det som skal tette igjen et hus, som regel for å beskytte huset mot vann. Det meste av metallet på en bygning er det en blikkenslager som monterer, det skal både ha en funksjon, men også se pent ut.

Hvilke arbeidsoppgaver har en blikkenslager?

Typiske arbeidsoppgaver som blikkenslageren har båndtekking av tak og fasade, montering av alle typer beslag og montering av ventilasjonsanlegg.

Blikkenslagere jobber både med eldre bygninger som trenger fornying, men også nybygg. På flere moderne bygninger er det for eksempel blitt populært med stålplater. Dette er det blikkenslageren som monterer.

Er det tungt kroppsarbeid?

Å jobbe som blikkenslager er kroppsarbeid, men det er ikke så mange tunge løft og det finnes verktøy for alt. Mye handler om å ha rett teknikk!

Hvis du er redd for å bli skitten på hendene eller klærne, vil du nok ikke trives i denne jobben. Du bør heller ikke ha utpreget høydeskrekk, det er ikke til å komme utenom at man som blikkenslager jobber mye i høyden. Du kan altså se frem til mye god utsikt de dagene man ikke jobber inne på verkstedet.

Det er en større fordel å være løsningsorientert og flink med hendene, for det er til tider mye pirk og detaljarbeid. Du vil som blikkenslager sjelden møte på det samme problemet, og dette gjør at du må tenke ut nye løsninger hver gang.

Hva må en blikkenslager kunne?

En blikkenslager produserer selv det meste av det som monteres ute på bygg. Faget stiller krav til kunnskap om oppbygging av både vegg og tak for å sikre gode løsninger som skal vare over tid. Oppbyggingen av vegg og tak er nyttig kunnskap for å sikre at det etableres nødvendig lufting. 

Generell kunnskap innen matematikk og geometri  er viktig ved for eksempel utfoldingstegning, dette lærer man på skolen.

Kunnskap om metallenes egenskaper er også viktig for å ha oversikt over muligheter og begrensninger for de forskjellige materialtypene.

Blikkenslagerfaget er delt inn i fire hovedmoduler; tak, fasade, ventilasjon og verkstedproduksjon.

Tak

Modulen tak består av tekking av tak med en rekke typer materialer og teknikker. En blikkenslager tekker tak med taksten (betong og tegl), singelpapp, profilerte plater (stål og aluminium) og båndtekking (stål, aluminium, sink og kobber).

I tillegg kommer tilhørende beslag som for eksempel inntekking av piper, takhatter og karnapper. Inntekking av gesimser og brystninger er også arbeidsoppgaver en blikkenslager utfører.

Fasade

Fasademodulen omfatter kledning av fasader med alle typer metaller som stål, aluminium, sink, kobber og rustfritt stål. Kledningen kan bestå av falset kledning, kassetter eller profilerte plater.

En fasade vil alltid inneholde en rekke typer beslag. Dette gjelder både når fasaden er kledd med metall og når fasaden er kledd med andre typer materialer som for eksempel trepanel, glass eller stein.

Ventilasjon

For å sikre et godt inneklima er et riktig dimensjonert ventilasjonsanlegg veldig viktig. Blikkenslageren produserer tilpasningsbiter til og monterer ventilasjonsanlegg i boliger, kontorbygg og institusjonsbygg. For at ventilasjonsanlegget skal fungere optimalt er det viktig at arbeidet utføres av faglærte personer samt at vedlikehold, som filterskift, utføres på rett måte til rett tid.

Verkstedproduksjon

Verkstedproduksjon handler om ulike typer arbeid som foregår på verksted. Det omfatter også produksjon, teknikker og utvikling av produkter. Bruk av verktøy, maskiner og materialer inngår i hovedområdet. Sikringstiltak og helse, miljø og sikkerhet står sentralt.

Relaterte poster

24. mai 2023

Utdeling av svennebrev i Oslo Rådhus

Vi er stolte over å få overrekke Rebecka Fridheim Mejlbo Svennebrevet, i denne høytidelige samlingen i Oslo Rådhus. Vi ønsker henne masse lykke til videre.Bilde ble tatt sammen med Oldermann Jarle Kristiansen. I bakgrunnen ser dere den fine fanen til Oslo Kobber- og Blikkenslagerlaug.
13. september 2022

Østlands kvalik

Den 7. september gikk turen til Færder videregående skole i Tønsberg.4 spente gutter som skulle konkurrere om plassen videre til NM i Kristiansand 27-29. September.
8. desember 2021

Bli blikkenslager!

Thea Gulbrandsen (t.v.) og Julia Johansen sammen med faglærer på Kuben videregående skole, Mads Lyngås. utdanning, yrke
29. november 2021

GRATULERER

Vi ønsker å gratulere Christoffer Fremstad med svennebrevet. Dette ble mottatt på Oslo Rådhus 25.11.2021 i en svært høytidelig utdeling. Så gøy at du meldte deg på og fremmet vårt yrke! Vi ønsker å oppfordre flere til å gjøre det samme til neste år. Det er et kuult arrangement å være med på. Hilsen oss i […]
15. oktober 2021

Skoleelever på utplassering

VG2 er klare for utplassering i uke 42 og 43 i våre medlemsbedrifter.Totalt er det 11 stykker som skal få prøve seg for første gang.
8. oktober 2021

BYGGCAMP RINGSAKER VIDEREGÅENDE SKOLE

Ringsaker videregående skole hadde sin egen Byggcamp torsdag 07.10.21.Med ca. 500 påmeldte elever fra 10. klasse (noen få fra ALF 9.kl) ble det en hektisk dag for Sven Erik, Mads og Rebecka. Flere var interessert i faget, men det er heller ikke til å stikke under en stol at våre giveaways slo an.Vi håper mange […]Byggcamp, utdanning
9. desember 2019

Møt en blikkenslagerelev

Å få slippe å sitte stille, mye variasjon og sikker lærlingplass var noe av det som trakk Rebecka til blikkenslagerfaget. Hvorfor valgte du blikkenslagerlinja? – Jeg fikk en del informasjon på første året på bygg og anlegg, om alle fagene egentlig, men så var det blikkenslager som virket mest spennende av alle fagene man kunne […]arbeidsoppgaver, Fasade, Håndverker, Tak, Ventilasjon
26. november 2019

Dette er mulighetene dine etter svenneprøven

Blikkenslagere har både gode etterutdannings- og karrieremuligheter. Har du lyst til å gå mer på skole, eller på sikt starte egen bedrift, er det fullt mulig. Bli en mester Mester er en beskyttet tittel som henger høyt. Mesterprøven gir deg opplæring i etablering og ledelse, og faglig ledelse. Dette kan passe for deg som ønsker […]grunder, ingeniør, Karriere, Mester, svenneprøve, utdanning
26. november 2019

Sikker jobb med flere muligheter

Vil du starte for deg selv, eller jobbe i bedrift sammen med kolleger? Uansett har du valgt et yrke mange har bruk for. Blikkenslagerfaget skriver seg tilbake til 1600-tallet og er et fag med lange håndverkstradisjoner. Det er ingenting som tyder på at dette yrket med lange tradisjoner er i fare. Blikkenslagerfaget utvikler seg i […]grunder, Karriere, utdanning, videreutdanning
26. november 2019

Hvordan blir jeg blikkenslager?

Med utdannelse og svennebrev innen ventilasjons- og blikkenslagerfaget har du en kompetanse innen et tradisjonelt bygghåndverksfag som gir gode jobbmuligheter landet over. Ulike utdanningsløp Opplæringen foregår over fire år fordelt på teoretisk og praktisk opplæring. Skolen er en blanding av teori og praksis, hvor få dager er like. I stedet for å sitte bak en […]Karriere, utdanning

opp

Lukk